Header Image

Philip Yancey Magyarországon!

2018. augusztus 25. | Bejegyezte: admin | Kategória:  Hírek

Nagy örömmel tesszük közhírré, hogy Philip Yancey a Harmat Kiadó meghívására ősszel Magyarországra látogat. 2018. október 12-én, pénteken Debrecenben, 13-án Budapesten fog előadásokat tartani.

Philip Yancey egy aktív kalandor, aki keresztény témájú könyvei által vált híressé világszerte. Az amerikai férfi közel harminc szerzeményéből eddig több mint 14 millió példányt adtak el és 35 nyelvre fordították le őket.

Az atlantai születésű Philip már kiskorában találkozott az evangéliummal és a hittel, de édesapja halála után csalódott a kereszténységben. Több negatív hatás is érte fiatal korában; úgy gondolta, hogy a vallás szabályok készlete, egyfajta erkölcsi kódex, amely miközben engedelmességre kötelez itt a Földön, egy nem érzékelhető, láthatatlan világról szól. Teljesen elferdítették az Istenképét, mindenben csak a fajgyűlöletet és a törvényeskedést látta, mintha Isten egy rosszalló, mogorva végrehajtó lenne; a Mennyország pedig egy apró hely, ahol nagyon kevesen férnek el. Miközben egyre érettebbé vált, olyan könyvek kerültek a kezébe, amik felnyitották a szemét, nevelni kezdték, egy általa addig ismeretlen út felé vonzották. Úgy érezte, hogy egy árulás része: mást írtak a könyvek és mást mondtak neki. Végül tinédzserkorának végén újra kapcsolatba került Istennel és a hittel, és egy Bibliaiskolában folytatta felsőfokú tanulmányait. Itt ismerkedett meg a feleségével, Janettel is.

Philip közel húsz évig dolgozott újságíróként Chicagoban, amikor a Campus Life nevű ifjúsági magazint szerkesztette. Ez volt az első teljes munkaidejű állása. Nem sokkal ezután kezdett el dolgozni a Christianity Today nevű lapnál – ahol azóta is munkálkodik, több mint negyven éve. Emellett több amerikai szerkesztőségben (The Saturday Evening Chicago Tribune Magazine, National Wildlife, stb.) is megfordult már mint cikkíró, összesen 800 írása jelent meg. Hosszú újságírói évei alatt olyan híres emberekkel is készített interjút, mint Bono – a U2 frontembere, Bill Clinton, Billy Graham vagy Jimmy Carter.

Műveiben különböző társadalmi kérdésekre keresi a választ, teológia gondolatokat oszt meg, és a lélek karbantartásával is foglalkozik. “Zarándok vagyok, miközben kiheverem a rossz egyházi nevelést, és egy olyan hit után kutatok, amely nem kisebbé, hanem nagyobbá teszi a követőit. Kimondhatatlan hálát érzek azért, hogy ezt csinálhatom, ez a megélhetésem és azokról a kérdésekről írhatok, amelyek a legjobban foglalkoztatnak.” – nyilatkozta egy interjúban Yancey. Újságírói pályája alatt sok helyre eljutott (Szomália, Oroszország, India, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Brazília, Kína, Dél-Afrika, Etiópia, Svédország, Lengyelország, stb.), ahol bőséges élettapasztalatot és inspirációt szerzett írásaihoz.

Kedvenc költői és írói közé tartozik Rainer Maria Rilke, William Butler Yeats, W. H. Auden, John Updike, Arundhati Roy és John Maxwell Coetzee, C.S Lewis, Frederick Buechner, de nagy hatással volt rá Leo Tolstoy és Fyodor Dostoevsky. Utóbbi kettő, elmondása szerint a valaha élt legnagyobb regényírók, akik Yancey-t megtanították arra, hogyan lehet írni, és formálták a gondolkodását keresztényként. Kedvenc általa írt könyvének a 2001-ben kiadott ’Soul Survivor’-t tartja, amelyben hitről, és tizenhárom olyan ember történetéről mesél, akik az élete során nagy hatással voltak rá. Azért is különleges számára ez a mű, mert ezek a személyek mentették meg a mérgező egyháztól és a működésképtelen elvektől. “Nekem ez az életben maradást jelentette, át kellett vizsgálnom azt a piszkot, ami felhalmozódott a századok alatt, és meg kellett találnom az evangélium magját, mely szerint Isten szereti a bűnösöket.” – írta Yancey a könyv kapcsán. Az írónak eddig két könyve két különböző évben megnyerte az ECPA-nak (Evangéliumi Keresztény Kiadók Társasága) az ’Év keresztény könyve’ díját: The Jesus I Never Knew (1996) és a What’s So Amazing About Grace (1998).
Philip korát meghazudtoló módon járta és mászta meg a coloradoi magaslatokat; közel az összes – több mint ötven – magasabb heggyel ismerkedett meg testközelből.

2007-ben azonban súlyos autóbalesetet szenvedett, így változtatnia kellett életmódján. Ennek ellenére továbbra is szeret túrázni és a vadvilággal ismerkedni. Nyáron sokat fut, kajakozik, hegyikerékpározik, míg télen síel, snowboardozik és korcsolyázik. Jelenleg ha éppen nem utazik valahova szolgálni, akkor a coloradoi hegyek között található otthonában él feleségével, és elmélkedik az élet nagy kérdésein, melyekre a könyveiben ad választ.

Interjú Philip Yancey-vel

2018. augusztus 29.

Csak akkor tudjuk saját magunkat adni, ha birtokoljuk önmagunkat – nyilatkozta a Parókia Portálnak a világhírű amerikai keresztyén író, Philip Yancey, aki 2012-ben Budapesten járt az Ez az a nap! elnevezésű rendezvényen, és több ezer emberrel osztotta meg gondolatait az igényes keresztyénségről. Az interjú ekkor készült.

Mire megyünk Istennel?

2018. szeptember 10.

Jézusnak az az állítása, amelyet az Írás minden másnál többször ismétel, az, hogy nem egyre több szerzés által találjuk meg az életet, hanem sokkal inkább azzal, ha elajándékozzuk. Számomra ez mások szolgálatát jelenti.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás *